Upala desni

Kako prepoznati upalu desni?

Svako krvarenje desni tijekom pranja zuba i čišćenja koncem znači da su desni upaljene. Krvarenje je popraćeno oticanjem, promjenom boje desni i zadahom iz usta, a mogu biti prisutni i bolovi. Zdrave desni su ružičaste, čvrste na dodir i ne krvare.

Prekomjerno razmnožavanje bakterija u ustima uzrokuje upalni proces koji se naziva gingivitis. Zubne naslage ili plak nadražuju desni, koje postaju tamnocrvene i natečene te se na kraju povlače od zuba. Tamo nastaje parodontalni džep, u kojem se nakuplja sve više i više bakterija. Taj se postupak može zaustaviti i desni se mogu potpuno izliječiti, ali je trenutno djelovanje od najveće važnosti.

Uzroci upale desni

Glavni je uzrok upale desni ili gingivitisa loša oralna higijena, a upala može biti uzrokovana i stresom, pušenjem, nedostatkom vitamina, nekim bolestima i nasljednim osobinama. Zbog hormonalnih promjena trudnice također često imaju tegobe s upalom desni, koju nazivamo trudnički gingivitis. Obično se javlja u drugom i trećem tromjesečju trudnoće.

Neliječena upala desni može napredovati u parodontitis

Ako previdimo prve znakove upale desni ili im ne posvetimo dovoljno pažnje, neliječena upala desni može uznapredovati u parodontitis (u razgovoru poznatiji i kao parodontoza).

Kako bakterije oštećuju desni, tako parodontalni džepovi postaju sve dublji, a u njima ima mjesta za sve više bakterija. Naslage postaju sve tvrđe i pretvaraju se u zubni kamenac na koji se nakuplja još više naslaga, a desni se sve više odvajaju od zuba. Bakterije također uzrokuju zadah iz usta.

KAKO IZBJEĆI TEGOBE

Proizvodi Gengigel

Pretražite bogat izbor proizvoda i odaberite svoj Gengigel.

Neškodljiv ako se proguta

Neškodljiv ako
se proguta

Prikladan za vegane

Prikladan
za vegane

Bez šećera

Bez
šećera

Bez laktoze

Bez
laktoze

Bez glutena

Bez
glutena

Bez GMO

Bez
GMO

Mišljenja korisnika

Osmijeh ne košta ništa, a može čudesno djelovati – na ljude oko nas i nas same. Pobrinimo se za besprijekoran osmijeh!
Izdelki GengigelIzdelki Gengigel

Dostupno u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.

Gengigel
close