Upala desni kod trudnica

 Nina Fridrih, mr. pharm.

Nina Fridrih, mr. pharm.

Čak se 60 do 75 posto trudnica susreće s upalom desni (gingivitisom).

Čak se 60 do 75 posto trudnica susreće s upalom desni (gingivitisom).5 Približno polovica žena s postojećim gingivitisom doživi pogoršanje bolesti tijekom trudnoće. Variranje razine spolnih steroidnih hormona (estrogena i progesterona) za vrijeme trudnoće uz promijenjenu floru u ustima može uzrokovati veću osjetljivost desni i time pogodovati nastanku gingivitisa. Oralno zdravlje važan je dio njege prije porođaja jer loša higijena usta u trudnoći vodi do loših zdravstvenih rezultata za majku i dijete.

Zubno tkivo drži zube u čeljusti. U zubno ili parodontalno tkivo spadaju desni, zubni cement i alveolarna kost. Zdrave desni ispunjavaju međuzubne prostore i blijedo su ružičaste boje. Ako se zubne naslage nakupe, desni se upale – postanu otečene, crvene i brzo počnu krvariti. Upale mogu ostati ograničene na desni, a mogu se raširiti u dubinu i prouzročiti postupno propadanje zubnoga tkiva, koje u alveolarnoj kosti drži zub. Tako nastaju parodontalni džepovi, koji s napredovanjem bolesti postaju sve dublji. Desni se povlače i takvi su zubi naizgled duži i klimavi, a na kraju ispadnu jer više nemaju oslonac.

Gingivitis je rana faza parodontalne bolesti, a riječ je o upali desni. Kada se upala raširi i na druga parodontalna tkiva, govorimo o parodontitisu. On može imati loše posljedice u trudnoći, uključujući i prerani porođaj i nisku porođajnu masu.5 Trudnički gingivitis postaje očit u drugom mjesecu i pogoršava se tijekom trudnoće, a vrhunac dostiže u osmom mjesecu.3

Koji su simptomi gingivitisa?

 • Promjena boje od blijedo ružičaste u tamnocrvenu ili čak ljubičastu;
 • može biti prisutna bol, spontana ili prilikom dodira;
 • otečene desni;
 • desni brzo počnu krvariti tijekom četkanja, čišćenja koncem, hranjenja ili spontano;
 • može se pojaviti neugodan zadah i gnojenje između desni i zuba.

Odgovarajuća higijena usta kod trudnica izuzetno je važna!

Potrebno je redovito temeljito četkanje mekom četkicom za zube (dva puta na dan) i interdentalnim (međuzubnim) četkicama, odnosno koncem barem jedanput na dan, kako bi se odstranili ostaci hrane iz uskih prostora između zuba. Preporučuje se i ispiranje zuba vodicom za usta. Gengigel otopina na bazi osnovi hijaluronske kiseline odgovarajuće će vam pomoći namijenjena je kod upaljenih, krvavih i otečenih desni te kod produbljenih parodontalnih džepova. Medicinski proizvodi linije Gengigel nemaju poznate kontraindikacije ili nuspojave, bez ograničenja ih mogu koristiti i trudnice, dojilje, djeca i dijabetičari (sadrže ksilitol).

Dobro je da žena već prije trudnoće ima sređena parodontalna tkiva i zube. Potrebni su redoviti odlasci oralnom higijeničaru, odnosno stomatologu da bi se provjerilo stanje oralne higijene, otkrile eventualne bolesti, a i radi čišćenja zubnoga kamenca. Zubni kamenac nastaje nakupljanjem minerala iz sline i pretvaranjem u meke zubne naslage, dodatno povećava meke zubne naslage i sprječava pravilnu higijenu.

Prevencija je najvažniji čimbenik za očuvanje (oralnog) zdravlja!

Oralno i opće zdravlje povezaniji su nego što pretpostavljamo – neke sistemske bolesti sa svojim znakovima najprije se pojave u usnoj šupljini, a vrijedi i obratno, da zdravlje usne šupljine utječe na neke druge bolesti.

Reference:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4385665/
 2. Gingivitis and Periodontal Disease in Pregnancy, ASHA SAMANT et. al.
 3. Review Dental manifestations of pregnancy, Martina Pirie, Inez Cooke, Gerard Linden, Chris Irwin
 4. http://ustna-higiena.eu/dentalne-storitve/koliko-stane-lep-nasmeh/
 5. https://www.cdc.gov/oralhealth/publications/features/pregnancy-and-oral-health.html
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2694079/
 7. http://www.ginecologo-ostetrica.it/wp-content/uploads/2017/05/1_IgieneOrala_oral_health_during_pregnancy1.pdf
 8. http://www.sfd.si/uploads/datoteke/petelin.pdf
Izdelki Gengigel

Dostupno u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.

Gengigel
close