Afte

Što su afte?

Afte spadaju među najčešće bolesti usne sluznice. To je upalno stanje za koje su karakteristične površinske ranice na usnoj sluznici, a stručno se naziva aftozni stomatitis.

Ranice (okrugle ili ovalne) većinom su manje od 1 centimetra, a mogu biti i veće. Obično se javljaju na unutarnjoj strani obraza, unutarnjoj strani usana, na jeziku ili nepcu. Imaju karakterističnu bijelosivu ili žućkastu boju, a zbog upale imaju i crveni rub. Može ih pratiti osjećaj pečenja, svrbež ili bol. Prema podacima iz ispitivanja pogađaju 20 posto svjetskog stanovništvai nisu zarazne.

Kako nastaju afte?

Stručnjaci se ne slažu o uzrocima nastanka afti. Poznati su samo neki čimbenici rizika, među kojima su najvažniji nasljedni čimbenici, alergije ili osjetljivost (na primjer na natrijev lauril sulfat, koji je prisutan u zubnoj pasti i proizvodima za higijenu usne šupljine, zatim neke namirnice, npr. cimet, sir, citrusi, smokve ili ananas), stres, menstruacija, oslabljen imunitet, slabokrvnost, iscrpljenost te nedostatak željeza, folne kiseline i vitamina B. Afte mogu nastati i zbog opekline pri unosu vruće hrane ili pića. Često se javljaju kada oštetimo usnu sluznicu ugrizom ili neopreznim četkanjem zuba.

Kako se osloboditi afti?

Zbog afti posjet liječniku nije potreban (osim u težim slučajevima). Preporučuje se upotreba hijaluronske kiseline, koja djeluje protuupalno, smanjuje bol i nelagodu te tako pomaže olakšavati tegobe s aftama.

Obično se bol i nelagoda zbog ranica u ustima smanjuju same od sebe nakon nekoliko dana i zatim afte nestaju za približno dva tjedna.

Proizvodi Gengigel

Pretražite bogat izbor proizvoda i odaberite svoj Gengigel.

Neškodljiv ako se proguta

Neškodljiv ako
se proguta

Prikladan za vegane

Prikladan
za vegane

Bez šećera

Bez
šećera

Bez laktoze

Bez
laktoze

Bez glutena

Bez
glutena

Bez GMO

Bez
GMO

Mišljenja korisnika

Osmijeh ne košta ništa, a može čudesno djelovati – na ljude oko nas i nas same. Pobrinimo se za besprijekoran osmijeh!
Izdelki GengigelIzdelki Gengigel

Dostupno u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.

Gengigel
close