Kako se osloboditi neugodnih afti?

 Uredništvo Gengigela

Uredništvo Gengigela

Izabrali smo nekoliko načina kojima ubuduće možete ubrzati zacjeljivanje afti ili ih čak spriječiti.

Afte su česta bolest sluznice usne šupljine koja pogađa oko 20 posto ljudi. Većinom ih prati blaga bol, a samo je u rijetkim slučajevima nužan posjet liječniku. 

Jeste li ikada pojeli neku hranu, osjetili peckanje na usnama, a poslije nekoliko dana razvila se neugodna I bolna afta koje se niste mogli riješiti? U nastavku slijedi nekoliko načina kojima ubuduće možete ubrzati zacjeljivanje afti ili ih čak spriječiti.

Zašto se pojavljuju afte?

Znanstvena struka još ne zna točan uzrok nastanka afti. Postoje neki poznati čimbenici koji mogu ubrzati rizik, kod većine ljudi afte mogu biti nasljedne, ali zna se da ih sigurno ne uzrokuju virusi ili bakterije. 

Najčešći čimbenici koji utječu na nastanak afti:

  • oslabljen imunološki sustav
  • hormonalne promjene
  • stres
  • neka hrana

Želite li saznati više o nastanku afti? Pročitajte članak o 10 uzroka nastanka afti.

Afte se uglavnom stvaraju na jeziku ili na unutarnjoj strani usana. Prepoznat ćete ih po karakterističnoj sivkasto žutoj boji oko koje se nalazi crveni prsten. Odjednom se može razviti jedna afta, a vrlo rijetko više njih.
 

Imam aftu – što sada?

Tijekom bolesti možete osjećati stalnu nelagodu koja se dodatno povećava kada govorite i jedete. Preporučujemo da tada izbjegavate kiselu, vruću, začinjenu i tvrdu hranu koja može oštetiti ranicu. Pojava afti također može biti popraćena tupim bolovima, stoga budite oprezni pri pranju zuba i koristite odgovarajuću pastu za zube koja ne iritira nadraženo područje.

Bol i nelagoda obično nestaju nakon jednog ili dva tjedna, ovisno o veličinii broju afti. Posjet liječniku u većini slučajeva nije potreban. 

Kako ukloniti bol?

Bol koja prati afte može biti intenzivna i neugodna. Kućni lijekovi mogu vam pomoći u ublažavanju boli i ubrzati oporavak usne šupljine. 

1.Med i kurkuma

Za ublažavanje boli pomiješajte žličicu meda sa žličicom mljevene kurkume. Nanesite smjesu izravno na aftu.

2. Čaj

Čaj sadrži tanin, koji pomaže osušiti ranu. Stoga na aftu stavite hladnu vrećicu čaja – kadulja, kamilica, metvica – i ostavite da djeluje.

3. Kadulja

Skuhajte čaj od kadulje koji će ublažiti bol. Umjesto čaja možete upotrijebiti tekućinu za ispiranje usta koja sadrži kadulju i grgljati je nekoliko puta dnevno. Vodica za usta također smanjuje broj bakterija i sprječava infekciju.
 

Ako vam prirodni kućni lijekovi ne pomažu ili ako bol ne jenjava, možete isprobati i proizvode iz ljekarne koji ublažavaju bol i skraćuju trajanje bolesti.

4.    Lokalni anestetici

Nakon upotrebe lokalnih anestetika sluznica će vam utrnuti i tako će se ublažiti bol uzrokovana aftama. Preporučujemo da se prije upotrebe lokalnih anestetika posavjetujete sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

5.    Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina prirodan je sastojak zdravoga vezivnog tkiva koji nas štiti od infekcija, djeluje protuupalno, ubrzava zacjeljivanje i smanjuje otekline. Prirodno je proizvodi ljudsko tijelo, ali potreba za njom raste u vrijeme stresa ili bolesti. Stoga kod aftoznog stomatitisa preporučujemo upotrebu proizvoda koji sadrže hijaluronsku kiselinu. 

Kako vam Gengigel može pomoći?

Kad imate afte, hijaluronska kiselina može ublažiti bol i ubrzati proces zacjeljivanja. Osim toga, hijaluronska kiselina također rehidrira tkivo i smanjuje mogućnost ponovnoga nastanka afti. Za najbolje rezultate preporučuje se upotrebljavati proizvode s hijaluronskom kiselinom velike molekulske mase. 

Gengigel gel za desni može vam učinkovito pomoći u uklanjanju afti prirodnim svojstvima hijaluronske kiseline. Budući da je Gengigel izrađen na bazi hijaluronske kiseline (0,2-postotne) velike molekulske mase slične onoj u sluznici usne šupljine, posebno je pogodan za uklanjanje afti i drugih ranica u ustima. Između ostalog, Gengigel gel zaustavlja krvarenje, zacjeljuje i ubrzava regeneraciju desni, umiruje bol te je klinički dokazano da je učinkovit u sprječavanju i uklanjanju parodontalnih bolesti.

Gengigel mogu koristiti bez ograničenja sve osobe, dakle i djeca, trudnice, dojilje i dijabetičari (sadrži umjetni zaslađivač ksilitol).

Gengigel gel

Što učiniti ako afte ne nestanu?

Već smo spomenuli da je aftozni stomatitis ili afta bezopasna bolest kod koje posjet liječniku obično nije potreban. Međutim, može se dogoditi da se pri nastanku afte pojave neke neugodnosti:

  • afte ne nestaju nakon dva tjedna
  • jaka bol traje tijekom cijele bolesti
  • visoka tjelesna temperatura
  • afte se spajaju i nastaje veća rana
  • afte se često javljaju

U gore navedenim slučajevima preporučujemo posjet liječniku ili stomatologu koji će provjeriti vaše zdravstveno stanje i predložiti daljnje liječenje. Na temelju testova liječnik može utvrditi jesu li afte posljedica nedostatka hranjivih tvari, alergije na hranu ili čak posljedica preležane bolesti. 

Što možete napraviti da spriječite ponovno stvaranje afti?

Upala usne sluznice javlja se kada je tijelo iscrpljeno, fizički ili psihički. Pobrinite se da se naspavate, jedete zdravu hranu bogatu vitaminima, izbjegavajte stres ili ga barem smanjite, a za svoj imunološki sustav pobrinite se tjelesnom aktivnošću i po potrebi dodacima prehrani. 

Zdrava oralna higijena također uvelike pridonosi smanjenom stvaranju afti. Ne zaboravite redovito prati zube (najmanje dva puta dnevno) i koristiti zubni konac. Odaberite pastu za zube koja ne sadrži tvari za pjenjenje (natrijev lauril sulfat, odnosno SLS ili SDS na engleskom).

Prevencija dakle nije dobra samo za zdravu usnu šupljinu već i za vas i vaše opće dobro. Stoga čuvajte zdravlje i uživajte bez bolova.
 

Izdelki Gengigel

Dostupno u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.

Gengigel
close