Krvarenje desni – što učiniti?

 doc. dr. Peter Solar

doc. dr. Peter Solar

Parodontitis ne boli i samo se ponekad manifestira krvarenjem desni, natečenim desnima i zadahom iz usta, ali ipak znači veliku opasnost za usta i zdravlje.

Usta se, nažalost, ne mogu izliječiti sama, stoga zbog brojnih tegoba trebaju našu pomoć. To se posebno odnosi na parodontitis, opasnu infekciju parodontnog tkiva. Parodontitis ne boli i samo se ponekad manifestira krvarenjem desni, natečenim desnima i zadahom iz usta, ali ipak znači veliku opasnost za usta i zdravlje.

Za razliku od površinske infekcije desni (gingivitis), parodontitis je progresivno i nepovratno propadanje tkiva i čeljusne kosti izazvano izuzetno agresivnim bakterijama. Bez liječenja može dovesti do ispadanja zuba.

Međutim, činjenica ostaje – infekcije desni često se zanemaruju. Jedan od karakterističnih simptoma, zadah iz usta, pacijenti sami ne primjećuju, a njihovi najdraži i prijatelji gotovo uvijek tabuiziraju tu temu.

Budući da se tipični simptomi parodontitisa, poput krvarenja desni i upaljenih parodontalnih džepova, obično javljaju u valovima, većina pacijenata u međuvremenu ima osjećaj lažne sigurnosti.

No, nažalost nije tako: što je dulje parodontitis prisutan, postaje agresivniji i više se širi, a time se širi i šteta koju uzrokuje.

Tko obolijeva od parodontitisa?

Upala desni prisutna je kod oko 80 % ljudi svih dobnih skupina. Parodontalni džepovi, a time i parodontalna bolest, prisutni su kod 45–65 % odraslih.

Kod djece i adolescenata karijes je glavni uzrok za liječenje zuba, a kod 40-godišnjaka je parodontitis u gotovo 80 % slučajeva uzrok gubitka naizgled zdravih zuba, što ga čini glavnim uzrokom dugotrajnih i skupih postupaka zamjene zuba.

Glavni uzorci gubitka zuba:

Kako nastaje parodontitis?

U usnoj šupljini ima oko 50 milijardi bakterija. Otprilike polovica od 300 različitih prisutnih vrsta može nam uništiti zube.

Posebno se dobro osjećaju na zubnim naslagama na površini zuba i na rubu desni (plak) sastavljenim od ostataka hrane, sline i stanica sluznice.

Glavni su uzroci za pojavu bakterijskih zubnih naslaga nedovoljna ili nepravilna njega zuba i premalo posjeta stomatologu kako bi se osigurala redovita higijena zuba.

Na zdravlje zuba i desni mogu utjecati oslabljeni imunološki sustav i oksidativni stres. Isti se, između ostalog, pojavljuje zbog pušenja, stresa, nepravilne prehrane i nedostatka kretanja.

Nastanak i razvoj parodontitisa

Ako zubne naslage (plak) ne uklanjate redovito, bakterije u njima tvore tvari štetne za desni. Bakterijski enzimi, toksini i antigeni napadaju desni i time aktiviraju upalne procese. Najprije se pojavljuju oticanje, crvenilo i krvarenje desni. Promjene na koje morate obratiti pozornost: za ocjenu i liječenje najbolje je obratiti se stomatologu.

Ako zubne naslage i dalje ne uklanjate redovito i temeljito, bakterije koje uzrokuju upalu prodiru u dublje slojeve zubnoga tkiva i uzrokuju bolest zubnih jamica. U zubnim se jamicama agresivne bakterije i dalje množe, uništavajući vezno tkivo i čeljusnu kost. Stoga se desni sve više povlače. Zubi imaju manje prianjanja, počinju se klimati, a na kraju mogu i ispasti.

Tijek parodontitisa:

Što neliječeni parodontitis može izazvati u tijelu?

Najopasnija značajka parodontitisa: to je prikrivena bolest koja ne boli i jedva je primjetna. Budući da se ne zaustavlja samostalno, bez liječenja ili uz nedovoljno liječenje širi se po cijelom tijelu, a s njom i negativni učinci.

Naime, između desni i zubnog korijena nastaje rana koja nije vidljiva izvana, ali ako se proširi cijelom čeljusti, može postati velika koliko i muški dlan – ako zbrojimo sve parodontalne džepove i povlačenje desni. Ta je rana za bakterije poput široko otvorenih vrata prema srcu.

To znači da proces bolesti ne utječe samo na oralno zdravlje, uzrokuje gubitak zuba i time skupu zamjenu zuba, već može izazvati i upalne reakcije u cijelom organizmu. A upalne reakcije opet povećavaju osjetljivost na neke teške bolesti ili pogoršavaju njihov tijek.

Pazite na srce!

Prema brojnim istraživanjima neliječeni parodontitis povećava rizik od koronarne srčane bolesti za gotovo dva puta, a rizik od moždanog udara čak za tri puta. Utvrđena je i veza između parodontitisa i osteoporoze. Opasnost prijeti i nerođenom djetetu: pacijentice s parodontitisom imaju i do osam puta (!) viši rizik od prijevremenog porođaja.

Što znači uspjeh? Zdravi, jaki, bijeli zubi, jak ugriz i bolest pod kontrolom.

Zato su potrebni: profesionalno liječenje, promatranje, pretrage, ciljano liječenje i redovite kontrole.

Svakodnevna briga pojedinaca: temeljita njega zuba kod kuće, redovita oralna higijena, pozornost na simptome, zdrava prehrana i dovoljno kretanja.

Ako je pacijent pasivan i ne podvrgava se liječenju, to povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, bolesti dišnog sustava, prijevremenog porođaja, dijabetesa i osteoporoze.

Izdelki Gengigel

Dostupno u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.

Gengigel
close