Kako voditi brigu o svojim zubima?

 Sara Kramberger, mr. kem.

Sara Kramberger, mr. kem.

Jeste li sigurni da činite dovoljno za oralnu higijenu? Nudimo vam 8 savjeta za zdrave zube i desni BEZ ZUBARA!

1. Kvalitetna četkica za zube

Četkanjem ugađamo svojim desnima, uklanjamo bakterije i zubne naslage. Dobra četkica za zube odlikuje se prikladnom veličinom, oblikom, drškom i vlaknima. Što veće to bolje, ali to ne vrijedi i kod četkice za zube. U pravilu četkica mora odgovarati veličini usta. Manjom četkicom imamo lakši pristup svim zubnim površinama, uključujući i kutnjake. Dršku odabiremo prema svojoj želji, moramo paziti da nije previše tanka i da pruža potporu za palac. I za kraj još vlakna: četkica s (vrlo/ultra) mekanim i zaobljenim vlaknima najsigurniji je i najudobniji izbor. Zašto, pitate se? Sadrži fina vlakna koja laganim pritiskom klize u prostor između desni i površine zuba te mekano obavljaju svoj posao. Savjet zubara: Zamijenite četkicu za zube svaka 3 do 4 mjeseca!

2. Upotrebljavajte zubnu pastu s fluoridom

Važno je da vas kod kupnje zubne paste ne zavedu samo okus i učinak izbjeljivanja već je važan i sadržaj fluorida. Fluor se skuplja u zubnoj caklini te je čini čvršćom i jačom za zaštitu od bakterija i karijesa.

3. Upotreba zubnog konca jednako je važna kao i četkanje

Mnogi zanemaruju čišćenje zuba zubnim koncem, ali to je nužan dio svakodnevne rutine. Čišćenje zubnim koncem nije samo čišćenje međuzubnih prostora (gdje se nakupljaju ostaci hrane) već mnogo više od toga. Sprječava nastanak zubnih naslaga i pomaže u sprječavanju upala. Nemojte dopustiti da vas poteškoće čišćenja zubnim koncem zaustave!

4. Spriječite upalu desni

Svako, čak i najmanje krvarenje pri četkanju i čišćenju zubnim koncem znači da desni nisu u potpunosti zdrave. Riječ je o upali desni, stručno rečeno gingivitisu. Gengigel je prva pomoć pri upali desni. Zbog sadržane hijaluronske kiseline pruža trenutačnu pomoć u ublažavanju upale i pomaže u regeneraciji oštećenog tkiva. Ako se ne liječi, gingivitis se može razviti u parodontitis, što je najčešći uzrok gubitka zuba.

5. Očistite jezik

Bijela obloga kojom je naš jezik često prekriven leglo je različitih bakterija i virusa. S vremenom se bakterije prenose i na zube i desni, gdje mogu prouzročiti veliku štetu. Nakupljanje bakterija na zubima uzrokuje karijes i upalu desni. Spriječite tegobe i četkajte jezik svaki put kada perete zube!

6. Koristite otopinu za ispiranje usta

Preporučuje se da ispiranje usne šupljine bude dio svakodnevne higijene. Ispiranje usta pomaže smanjiti količinu kiseline u ustima, mineralizira zube i čisti "problematična" područja do kojih četkica ne dopire. Ispiranje usta osobito bi trebali primjenjivati djeca i stariji jer se kod tih skupina ne može zajamčiti potpuno čišćenje.

7. Zdrav način života

Zdrav način života donosi nam zadovoljstvo i osmijeh na lice. A naša je odgovornost hoće li osmijeh biti bijel. Ako želimo da bude, moramo ograničiti unos tvari koje sadrže šećer. Šećer se u ustima pretvara u kiselinu koja nagriza zubnu caklinu. Slično kao i šećer djeluju kava i crni čaj (tanini) koji još lagano oboje caklinu. Ako vam je kava „nužan“ dio jutarnje rutine, nakon nje obavezno popijte čašu vode, koja uklanja bojilo s površine zuba.

8. »Laku noć, oprani zubići«

Rečenica koju smo najčešće čuli u svom djetinjstvu. Je li ta tvrdnja ispravna? Odgovor možete pronaći u videu u nastavku u kojem nam doc. dr. Peter Solar, specijalist dentalne medicine, daje savjete o njezi usne šupljine.
 

Briga o zubima dio je naše svakodnevice. Dosljedno uvažavajte gore navedene preporuke kako bi vam zubi i desni bili zdravi te da vam posjet stomatologu ne bi bio potreban. Završit ćemo sljedećom mišlju koja nas treba svugdje pratiti. Lijepi i zdravi zubi ogledalo su našega zdravlja!

Izdelki Gengigel

Dostupno u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.

Gengigel
close