Afte i druge ulceracije u ustima

 Sara Kramberger, mr. kem.

Sara Kramberger, mr. kem.

Afte smatraju se najčešćom bolesti sluznice usne šupljine. S njima se tijekom života povremeno susreće dobar dio ljudi.

Ananas je vaše omiljeno voće, ali kad ga zagrizete, imate lagani osjećaj peckanja? Unatoč osjećaju peckanja ne možete odoljeti njegovim sočnim komadićima? Ubrzo nakon toga slijedi šok – ulkus na sluznici usta, odnosno afta. Dajemo vam ključne informacije koje će vam pomoći da se suočite s ovom neugodnošću nakon njezina nastanka.

Što su afte?

Afte (stručno aftozni stomatitis) smatraju se najčešćom bolesti sluznice usne šupljine. S njima se tijekom života povremeno susreće dobar dio ljudi. Česta su pojava kod djece, adolescenata i mladih odraslih, a najčešće kod žena.

Riječ je o upalnom stanju za koje su karakteristična površinska oštećenja sluznice usta. Ulkusi su maleni (okrugli ili ovalni), bolni i obično se pojavljuju na desnima, unutarnjoj strani lica, unutarnjoj strani usana i na nepcu. Mogu se pojaviti više puta godišnje, čak i na istom mjestu. U tom slučaju govorimo o rekurentnome aftoznom stomatitisu.

Što su uzroci nastanka afti?

Stručnjaci se još ne slažu o uzrocima nastanka afti. Poznato je samo nekoliko čimbenika rizika, uključujući najvažnije nasljedne čimbenike, određenu vrstu hrane (orasi, ananas, neke vrste sira...), rijetke lijekove, proizvode od natrijevog lauril sulfata, stres, hormonske promjene i oslabljeni imunološki sustav (savjet: za podizanje otpornosti uzmite Imunoglukan P4H®).

Zanimljivost: Pitate li se zašto ananas uzrokuje afte?

Ananas sadrži posebnu smjesu proteolitičkih enzima bromelaina koja djeluje već u ustima (razgrađuje proteine u aminokiseline). Moguće je objašnjenje za nastanak afti reakcija bromelaina sa slojem sluznice usta koji ne sadrži odgovarajuću zaštitu, a to vjerojatno uzrokuje stvaranje afti.

Kako si možemo pomoći?

Kada se pojave afte, odlazak liječniku nije potreban. U mnogim slučajevima bol i nelagoda zbog ranica u ustima smanjuju se za nekoliko dana, a zatim afte nestaju u roku od otprilike dva tjedna. Naravno, postoje prirodni proizvodi na bazi hijaluronske kiseline koji već od prvoga dana ublažavaju navedene neugodnosti.

Što je hijaluronska kiselina?

Hijaluronska kiselina jedan je od osnovnih sastojaka vezivnoga tkiva kod čovjeka i ostalih sisavaca. Koži pruža elastičnost i čuva njezin izgled te je osnovni sastojak zdrave sluznice usta.

Kod (rekurentnog) aftoznog stomatitisa preparati na bazi hijaluronske kiseline brzo ublažuju bolove i nelagodu, ubrzavaju proces zacjeljivanja i znatno smanjuju rizik od ponovnoga nastanka afti. Štoviše, hijaluronska kiselina »nadzire« upalni proces i rehidrira tkivo. Ako upotrebljavamo proizvode s hijaluronskom kiselinom, važno je da sadrže visoku molekulsku masu jer je samo takva jednaka onoj koja se prirodno nalazi u sluznici usta.

Gengigel gel za desni medicinski je proizvod na osnovi hijaluronske kiseline (0,2 %) s visokom molekulskom masom i primjeren za trenutačnu pomoć kod ublažavanja afti.

Gengigel djeluje kompleksno pomažući:

  • u cjelokupnoj obnovi tkiva
  • u liječenju i sprječavanju širenja ranica u ustima

Gengigel mogu bez ograničenja upotrebljavati svi, pa i djeca, trudnice, dojilje i dijabetičari (sadrži ksilitol).

Kako spriječiti nastanak afti?

Prije svega smanjite stres i uživajte u slobodnom vremenu. Osim toga, pobrinite se za kvalitetan san i zdravu prehranu. Pokušajte izbjegavati gore navedenu hranu koja je odgovorna za nastanak afti. Obratite pažnju na hrskavu i suhu hranu jer oštri rubovi komadića hrane u ustima mogu prouzročiti posjekotine koje dovode do ranica. Vodite brigu o zdravoj higijeni usne šupljine. Redovitim četkanjem zuba i čišćenjem zubnim koncem uklanjajte komadiće hrane koji nadražuju sluznicu usta i mogu biti odgovorni za nastanak afti.

Nastanak afti uvjetovan je različitim čimbenicima, najčešće emocionalnim opterećenjima. Moramo biti svjesni da su afte odličan pokazatelj iscrpljenosti jer nas upozoravaju da je vrijeme za promjene. Uzmimo život u svoje ruke i uživajmo u njemu iz dana u dan!

Slični članci

Izdelki Gengigel

Dostupno u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.

Gengigel
close