Prevencija za majčine i djetetove zube u trudnoći

 Mirjam Škorjanc

Mirjam Škorjanc

Možda je čudno pročitati da trudnica već u trudnoći može pomoći razvoju zuba svog djeteta jer kad se dijete rodi, ionako još nema zube, ali to nije točno.

Briga za zdravlje pojedinca na području skrbi za zdravlje zuba započinje već onda dok majka nosi dijete u svom trbuhu. Možda je čudno pročitati da trudnica već u trudnoći može pomoći razvoju zuba svog djeteta jer kad se dijete rodi, ionako još nema zube, ali to nije točno. Koliko će zdrave zube imati dijete i kasnije odrasla osoba, ovisi o tome kako se njegova majka već u ranoj trudnoći brine zasvoju prehranu te higijenu svojih zuba i usne šupljine.

Preporučuje se da majka još prije trudnoće, ako je ona planirana, a inače u trudnoći uredi zubna tkiva i zube. Neka posjeti dentalnog higijeničara koji će joj očistiti zubni kamenac i pregledati zubna tkiva te zatim stomatologa ako treba liječiti ili popravljati zube.

Ako bude imala sređene zube i usnu šupljinu, trudnica će puno doprinijeti svom zdravlju i koristiti sebi. Skrb za higijenu usne šupljine i češći posjeti dentalnom higijeničaru kod trudnica su itekako važni jer hormonske promjene doprinose većoj osjetljivosti desni. One su podložnije češćim upalama, otečenosti i nastanku takozvanih zubnih džepova u kojima se nakupljaju ostaci hrane ili zubne naslage (plak) koje se čišćenjem zuba kod kuće ne mogu ukloniti.

Razvoj zuba kod djece započinje u šestom tjednu trudnoće, a u četvrtom mjesecu započinje mineralizacija zuba (gradnja cakline). Ako majka u trudnoći dobije dovoljnu količinu vitamina A i D te minerala kao što su kalcij, fluor i fosfor, dijete će imati zdrave zube s vrlo malom mogućnošću stvaranja karijesa. Caklina djetetovih zuba bit će dobra. Inače se trudnicama preporučuje uravnotežena i raznovrsna prehrana.

Dojenje je za razvoj djetetovih zuba također vrlo važno. Ne samo zbog hranjivih tvari koje sadržava majčino mlijeko nego i zbog motoričkih sposobnosti čeljusti koje se kod djeteta razvijaju s dojenjem. Zdravstvena struka preporučuje da majka doji dijete barem do šestog mjeseca njegovog života. Dojenje osigurava pravilan razvoj djetetovih čeljusti i kasnije zuba. Dijete naime već prilikom rođenja ima urođeni refleks gutanja i sisanja, a to redovitim dojenjem priprema čeljust na pravilan rast djetetovih zuba.

Za majke koje ne mogu dojiti preporučuje se hranjenje djece bočicom s malom dudom veličine prsne bradavice. Budući da novorođenčad ima veliku potrebu za sisanjem, a majka ne može neprestano držati dijete na svojim prsima, za pravilan razvoj djetetove čeljusti i zuba preporučuju se posebne ortopedski i anatomski oblikovane dude.

Izdelki Gengigel

Dostupno u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.

Gengigel
close