Nekoliko savjeta za zdrava usta

 Urška Vajdič, dr. dent. med.

Urška Vajdič, dr. dent. med.

Svi se ponekad nađemo u situaciji kad ne možemo odmah otići do zubara iako imamo probleme i jako bismo željeli da je to moguće.

Zdravo hranjenje

Naša usta nalaze se na početku probavne cijevi i zato se u njima neprestano nešto događa iako ne jedemo sve vrijeme. Kao i na čitavo tijelo i na zdravlje usne šupljine utječe više čimbenika. Prvi je naravno naš način prehrane.

Nažalost, većina naše hrane već je industrijski prerađena uz razne dodatke čiji utjecaj na zube i još više na strukture koje se nalaze uza zube nije nimalo koristan. Pojava parodontalne bolesti sve je češća. Stoga je korisno jesti raznovrsnu i neprerađenu hranu. Tako ćemo osigurati dovoljnu količinu vitamina i minerala koji su važni za zdravlje naših usta. Ali budući da znamo da to u praksi nije uvijek izvedivo, možemo napraviti tjedni plan kako ćemo nadoknaditi korisnu hranu u danima kada je to moguće. Za dane u tjednu kad imamo malo više vremena možemo napraviti plan zdravih obroka i pokušati nadoknaditi tvari koje nismo unijeli u danima kad imamo premalo vremena.

Bilo bi dobro svaki dan pojesti jednu jabuku ili slično voće koje se može temeljito prožvakati. Time na posve prirodan način masiramo desni i učvršćujemo strukture koje se brinu za čvrstoću zuba.

Važno je izbjegavanje hrane i pića koja štete zubnoj caklini. To su sva gazirana i slatka pića. U posljednje vrijeme u svakodnevnoj praksi primjećujem oštećenu caklinu kod sportaša koji uzimaju različite izotonične napitke i proizvode u obliku prašaka.

Higijena

To je drugi vrlo važan čimbenik održavanja zdravlja naših zuba i čitave usne šupljine. Većinu toga već znate, stoga samo ukratko o dnevnoj higijeni, u koju spada redovito pranje zuba uz pravilnu masažu desni najmanje dva puta na dan. Kad imamo zdrava usta, zubnu pastu možemo lako odabrati u vrlo bogatoj ponudi koja je na tržištu. Međutim kod nekih stanja – tegoba u ustima – izboru zubne paste treba posvetiti malo više pozornosti.

Bolesti i stanja

Kod različitih nezdravih stanja u ustima često si možemo pomoći sami. Tu je važno koliko brzo počnemo rješavati problem. Najprije nekoliko trenutaka razmislimo što smo tijekom posljednjih dana radili drukčije i što bi moglo biti uzrok naših tegoba. Ponekad je dovoljno samo to da navečer nismo odvojili dovoljno vremena za higijenu usne šupljine pa nas već sljedeći dan desni bole ili krvare dok peremo zube.

Možda imamo neku bolest koja utječe na stanje naše usne sluznice i desni, npr. prehladu.

U oba slučaja moramo temeljito oprati zube i masirati desni zubom pastom za liječenje desni. Budite ustrajni u tome iako vas desni bole ili krvare. Najlošije je da takve desni koje bole i krvare ostavite skroz na miru i čak izbjegavate grizenje. Naravno da pritisak četkicom kod pranja zuba i grizenje treba prilagoditi stupnju bolova koji možete podnijeti. Pri tome inzistirajte najmanje tri do četiri dana i stanje bi se moralo poboljšati. U suprotnom nazovite svoga zubara.

Često se javlja i stanje kada kod raznih prehlada imate osjećaj da vas bole svi zubi ili se bol seli iz jednoga dijela zuba u drugi. Najčešće te tegobe nestaju nakon nekoliko dana, kad se izliječi prehlada.

Osim tegoba s krvarenjem i bolovima desni ponekad se javlja i preosjetljivost zuba na hladno i vruće. U tom slučaju preporučujem navečer upotrebu zubne paste za liječenje desni, a ujutro izbjegavanje sve hrane ekstremnih temperatura. Obično se zajedno s problemima desni poboljšava i stanje preosjetljivosti zuba.

Posebnu pozornost treba posvetiti ozljedama usne sluznice ili desni. To može biti samo oštećenje zbog unosa prevruće hrane ili oštrih, čvrstih komadića hrane, odnosno stranih tijela u hrani. U tom slučaju najprije se treba pobrinuti za temeljitu higijenu, a nakon pranja zuba usta treba isprati vodicom za usta, koja međutim ne smije peći. Na oboljelo mjesto nanesite proizvod s hijaluronskom kiselinom, koja ubrzava zacjeljivanje. To se radi od tri do četiri dana. Ako nema poboljšanja, treba nazvati zubara.

Slično si možete pomoći kod ozljeda usne sluznice ili desni zbog nošenja mobilnih protetičkih proizvoda. Kod takvih ozljeda protetički proizvod noću se ne nosi. Ako se ozljede zbog protetičkoga proizvoda ponove na istome mjestu, treba posjetiti zubara da provjeri i regulira protetički proizvod.

Ako vam ispadne zubni ispun ili vam se ošteti zub, sami ne možete puno napraviti. Možete si pomoći temeljitim čišćenjem nakon svakog obroka, po potrebi uzmite sredstvo protiv bolova i što prije se naručite kod zubara.

Puno poteškoća možete najprije pokušati riješiti sami. Vrlo je važno da počnete što prije. Sa svakim sljedećim danom kad ne napravite ništa problem će samo biti još veći.

Izdelki Gengigel

Dostupno u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.

Gengigel
close