Tvrdokorni zubni kamenac, saznajte kako ga spriječiti

 Mirjam Škorjanc

Mirjam Škorjanc

Redovitim četkanjem i posjetima oralnom higijeničaru zubni kamenac stvarat će se sporije.

Stvaranje zubnoga kamenca može se kontrolirati. Kako? Redovitim četkanjem i posjetima oralnom higijeničaru zubni kamenac stvarat će se sporije.

Postoje osobe koje stvarno imaju malo zubnoga kamenca ili ga gotovo i nemaju. Međutim, to nema nikakve veze s »dobrim genima«, nego je rezultat redovitoga i preciznoga čišćenja zuba. Na manje stvaranje zubnoga kamenca utječu i zdrava prehrana te redoviti posjeti oralnom higijeničaru i zubaru. Usporavanju nastanka zubnoga kamenca pridonose također svladavanje stresa i prekid pušenja.

Kamenac je posvuda gdje je voda, moglo bi se laički reći. Najviše zubnoga kamenca nakuplja se naime na izvodnim kanalima žlijezda slinovnica. Uzrok nastanka zubnoga kamenca – osim nepravilne higijene usne šupljine – također je slina pojedine osobe. Ako slina sadrži puno kalcija i fosfata, zubni kamenac stvarat će se brže. Na učestalost tvorbe zubnoga kamenca utječe i položaj zuba u čeljusti te neodgovarajuće plombe ili krunice.

Zubni kamenac prepoznaje se po krem do žućkastim tvrdim naslagama na zubu iznad desni. Pri dodiru jezika kod velike količine zubnoga kamenca osjeća se hrapavost. Zubni kamenac ispod desni ne može se vidjeti prostim okom. Zbog skrivene površine koja omogućuje bakterijama razgradnju tkiva zubni kamenac ispod desni smeđe je ili crne boje. Može se utvrditi samo sondiranjem ili rendgenom.

Ne preporučuje se čišćenje zubnoga kamenca kod kuće. Zubni kamenac je jako tvrda struktura koju ne može ukloniti nijedna tekućina. Čišćenje oštrim predmetima kod kuće neće biti uspješno, a može oštetiti caklinu i desni. Stoga vrijedi ozbiljno upozorenje da ga nikako ne odstranjujete sami. Zubni kamenac mogu čistiti samo oralni higijeničar ili zubar posebnim ultrazvučnim uređajem koji je namijenjen baš za to.

Za uklanjanje zubnoga kamenca upotrebljavaju se ultrazvučni instrumenti s različitim nastavcima kojima se skidaju naslage na svim zubnim površinama, u međuzubnim prostorima i na dostupnim korijenskim površinama. Možete biti bez brige! Ako se osoba sama brine za redovitu i pravilnu higijenu usne šupljine, metoda uklanjanja zubnoga kamenca jednostavna je, bezbolna i dovoljan je samo jedan posjet dvaput godišnje.

Konačna je faza uklanjanja zubnoga kamenca pjeskarenje zuba. To je metoda profesionalnoga čišćenja kojim se visokotlačnim mlazom vode i prašine s površine zuba brzo i učinkovito uklanjaju meke zubne naslage (zubni plak) i obojenost zuba. To su žute ili tamne mrlje na zubima koje nastaju kao posljedica čestoga pušenja, pijenja kave, čajeva i drugih tamno obojenih pića koja dugotrajno ostavljaju mrlje na zubima. Zubi također mogu promijeniti boju zbog kromogenih bakterija, a to su sivocrne mrlje uz rub desni. Ako se te bakterije ne uklone na vrijeme, šire se na preostali dio zuba ili sve zube.

Pjeskarenje zuba je neinvazivan, siguran i posve bezbolan postupak koji će oralni higijeničar obaviti za petnaest minuta. Zaglađena površina na zubima te redovito i pravilno četkanje zuba kod kuće sprječavaju brzo prianjanje zubnoga plaka i time tvorbu zubnoga kamenca.

Izdelki Gengigel

Dostupno u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.

Gengigel
close