Što učiniti ako se pojave problemi u usnoj šupljini za vrijeme epidemije?

 Sara Kramberger, mr. kem.

Sara Kramberger, mr. kem.

Razmišljate li u ovim vremenima o zdravlju svoje usne šupljine? O odgovarajućoj oralnoj higijeni?

Oluja u obliku novoga koronavirusa ohromila je svijet i na području društva i na području rada. Briga o zdravlju, prije svega o odgovarajućoj higijeni i jačanju otpornosti, posljednjih je tjedana izuzetno porasla. Razmišljate li u ovim vremenima o zdravlju svoje usne šupljine? O odgovarajućoj oralnoj higijeni? Odgovor bi svakako trebao biti potvrdan jer stomatolozi tijekom ovoga razdoblja uzimaju samo hitne slučajeve. Dajemo vam ključne savjete kako biste što manje trebali njihovu pomoć.

Kako pravilno voditi brigu o zdravlju usne šupljine kada ne možemo posjetiti stomatologa?

Lijepi i zdravi zubi ogledalo su vašeg zdravlja. Ali o njima treba neprestano voditi brigu i dosljedno se pridržavati savjeta u nastavku.

Jutarnja rutina trebala bi započeti kvalitetnom četkicom za zube. Što je kvalitetna četkica za zube, pitate se? Najbolji izbor je četkica s (vrlo/ultra) mekanim i zaobljenim vlaknima. Nažalost, to nije dovoljno, potrebne su i zubna pasta s fluoridom te pravilna tehnika četkanja zuba. Samo tako možemo potvrditi da njegujemo svoje desni te uklanjamo bakterije i zubne naslage.

No istina je da ne smijemo zaboraviti čišćenje zuba zubnim koncem. Čišćenje međuzubnih prostora koncem nije važno samo radi čišćenja već i radi sprječavanja nastanka zubnih naslaga (plaka) koje mogu prouzročiti upalu. Primjećujete li ikad bijelu naslagu na jeziku? Pada li vam na pamet da biste je očistili? Ako o tome dosad niste razmišljali, to bi vam trebalo prijeći u naviku. Bijela naslaga kojom je jezik često prekriven leglo je različitih bakterija i virusa. Ako svemu tome dodamo i svakodnevnu upotrebu vodice za usta, uspjeh je na vidiku. Ispiranje usta pomaže smanjiti količinu kiseline u ustima, mineralizira zube i čisti teže dostupna područja do kojih četkica ne dopire.

Što učiniti ako se pojave problemi u usnoj šupljini i kome se obratiti?

  • Unatoč dosljednoj higijeni usne šupljine ponekad se pojave problemi. Usprkos pandemiji posjet stomatologu ima smisla u sljedećim situacijama:
  • Budite li se usred noći s jakom zuboboljom? Bolovi ne popuštaju unatoč lijeku protiv bolova?
  • Imate akutnu infekciju (upala koja se očituje kao oteklina, teže gutanje, otvaranje usta i povišena tjelesna temperatura)?
  • Krvarenje vam se ne zaustavlja (ozljeda gornje ili donje čeljusti, odnosno usne šupljine)?

Imate li ozljedu u predjelu zuba (ozljeda gornje ili donje čeljusti, odnosno usne šupljine)?

Ako ste se prepoznali barem u jednom od navedenih slučajeva, morate hitno posjetiti stomatologa. Ali svakako nemojte zaboraviti da najprije morate nazvati kako biste se dogovorili za pregled.

Pazite na svoje zube i iskoristite vrijeme za uživanje u krugu obitelji. Kao što već i sami znate: obiteljska sreća je temelj za zdrav i bezbrižan život.

Izdelki Gengigel

Dostupno u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.

Gengigel
close