Što učiniti ako nas počnu boljeti desni?

 Ana Temeljotov, mr. pharm.

Ana Temeljotov, mr. pharm.

Predstavljamo 4 savjeta kako si možete sami pomoći kada se pojave bolovi u desnima i koji su znakovi zbog kojih morate odmah posjetiti stomatologa.

Bolne desni su nevolja koja se može pojaviti zbog raznih uzroka. Osobito je nezgodno ako se bolovi pojave kada ste na odmoru, daleko od svog stomatologa. U nastavku vam predstavljamo 4 savjeta kako si možete sami pomoći kada se pojave bolovi u desnima i koji su znakovi zbog kojih morate odmah posjetiti stomatologa.

Zašto se javljaju bolovi u desnima?

Bol u desnima može biti prolazna i brzo prođe, a ponekad je uporna i za poboljšanje stanja potrebna je stručna pomoć. Bolne desni mogu biti odraz upale desni – gingivitisa, koji nastaje zbog nedovoljne oralne higijene. Uz nepravilan tretman on se razvija u opasniju bolest – parodontitis, koji može čak biti uzrok gubitka zuba. Ali često je bol u desnima samo posljedica prejakoga četkanja zuba, nošenja zubnog aparatića, manje ozljede na desnima, afti ili hormonskih promjena. Tako u mnogim slučajevima možemo sami sebi pomoći i odlazak stomatologu nije potreban.

Kako si možete pomoći ako vas bole desni?

1) Koristite samo mekane četkice za zube.

Korištenjem tvrdih četkica za zube možete izazvati dodatne ozljede i nadraživanje desni, što će stanje još pogoršati. Kad vas bole desni, savjetuje se korištenje mekanih i izuzetno mekanih („ultra soft“) četkica za zube, koje treba redovito mijenjati (barem svaka četiri mjeseca).

2) Ispirite usta toplom slanom vodom.

Slanu vodu pripremite tako da čajnu žličicu soli rastopite u čaši tople vode. Pripremljenom tekućinom barem jednu minutu ispirite usta, a zatim je ispljunite. Ispiranje usta slanom vodom može usporiti rast bakterija u usnoj šupljini i pomaže smanjiti upalu.

3) Izbjegavajte kiselu, ljutu i tvrdu hranu.

Hrana koja je kisela ili ljuta nadražuje desni, a nadraženost povećava bolove i produžuje zacjeljivanje. Tvrda hrana, kao što su na primjer orašasti plodovi, može dodatno ozlijediti bolne desni, stoga se preporučuje takvu hranu izbjegavati dok se stanje desni ne popravi.

4) Gengigel proizvodi na bazi hijaluronske kiseline

Gengigel sadrži hijaluronsku kiselinu, koja u usnoj šupljini dokazano ima protuupalno i antibakterijsko djelovanje. Gengigel ubrzava regeneraciju desni i smanjuje otekline i upale. Istodobno štiti desni, a pomaže i kod desni koje krvare. Kada vas bole desni, preporučuje se da Gengigel nanesete tri do pet puta dnevno čistim prstom na bolno mjesto i blago ga utrljate u desni.

Kada morate posjetiti stomatologa?

Ako vam gore navedene mjere ne pomažu i bolovi u desnima nakon dva tjedna ne nestanu, morate posjetiti stomatologa. Stručnu pomoć obavezno potražite također:

  • ako je bol izuzetno intenzivna
  • ako su uz bolove prisutni i drugi znakovi bolesti
  • ako vas bolovi ometaju u spavanju ili hranjenju
  • ako vaše desni jako krvare
  • ako imate jaku oteklinu i crvene desni
  • ako vam se promijeni geometrija ugriza
  • ako vam se klimaju zubi
  • ako stalno imate neugodan zadah i loš okus u ustima


Reference:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3690787/
https://www.healthline.com/health/quick-relief-from-gum-pain
https://www.webmd.com/oral-health/treating-gum-pain

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324356.php

Izdelki Gengigel

Dostupno u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.

Gengigel
close