Što duže očuvati svoje zube

 Mirjam Škorjanc

Mirjam Škorjanc

Na zubima se neprestano nakupljaju naslage koje pojedinac ni pri redovitoj pravilnoj brizi za zube i uz upotrebu svih odgovarajućih pomagala sam na žalost ne može u potpunosti odstraniti.

Skrb za higijenu usta nije modni trend, već je nužna za zdravlje zuba i za sveopće dobro zdravlje svake osobe. 

Kad se spomene dentalna higijena, danas se obično pomisli samo na čišćenje zuba četkicom za zube i zubnim koncem te ispiranje vodicom za usta da se osvježi dah i ispere nečistoća sa zuba. 

Redovito pranje zuba zubnom četkicom jednostavno nije dovoljno. Na zubima se neprestano nakupljaju naslage koje pojedinac ni pri redovitoj pravilnoj brizi za zube i uz upotrebu svih odgovarajućih pomagala bez stručne pomoći dentalnog higijeničara sam na žalost ne može u potpunosti odstraniti. A upravo su te naslage koje se prostim okom teško primjećuju uzrok niza bolesti zuba i usne šupljine.

Briga za zdravlje zuba u svijesti ljudi još uvijek je povezana s bolovima i strahom, a dentalni higijeničari upravo su tu zato da zubi ne počnu boljeti i kvariti se, da desni ne počnu oticati i krvariti i, konačno, da zubi ne počnu ispadati. Zbog liječenja i procesa saniranja oboljelih zuba, parodontalnog tkiva i oboljele usne šupljine zubari često nemaju vremena posvetiti se prevenciji. Zubni asistenti imaju druga znanja koja nisu dovoljna da bi o pravilnoj prevenciji bolesti zuba i usne šupljine mogli dati pravilne savjete pacijentima. Već i značenje prevencije govori da ona dolazi prije kurative, pa je uloga dentalnog higijeničara kao prvoga sugovornika kod zdravlja zuba toliko značajna.

Dentalni higijeničar je prava osoba koja će predstaviti načine kako se preporučuje pravilno se brinuti za dentalnu higijenu kod kuće. Savjetuje koja pomagala pacijent može sam upotrebljavati, koliko puta i na kakav način.

Preporučuje se i redovito posjećivanje dentalnog higijeničara da stalna briga za zdravlje zuba kod kuće stvarno bude uspješna te spriječi bolne i skupe zahvate kod zubara. Najvažnije je redovito posjećivati dentalnog higijeničara i redovito se pridržavati njegovih uputa kod kuće te tako spriječiti da se ostane bez zuba.

Treba samo malo dobre volje ujutro i navečer te redovito posjećivati dentalnog higijeničara i zubara pa zubi više neće biti problem. U stomatološkom procesu dentalni higijeničar i zubar djeluju usklađeno, surađuju i podržavaju jedan drugoga u brizi za zdravlje zuba svojih pacijenata.

Tokom ove godine upozoravat ću vas na posljedice nepravilne brige za zdravlje zuba i na bolesti te ću vam predstaviti načine kako zadržati zdrav osmijeh i sveopće dobro zdravlje. Proizlazim iz prve generacije dentalnih higijeničara i u svojoj desetogodišnjoj praksi stekla sam potrebno iskustvo i znanje koje mogu predati drugima.

Dentalni higijeničari bave se odgojnim radom s područja dentalne higijene i održavaju zdravlje usne šupljine kod djece, odraslih i starijih. Odstranjujemo zubni kamenac, čistimo zubne naslage iznad i ispod desni, zaglađujemo zubne korijene i poliramo zube. Istodobno savjetujemo, predstavljamo i obrazujemo o interdentalnom čišćenju zuba različitim sredstvima i o kontroliranju zubnih naslaga. Također poučavamo o pravilnom čišćenju zubnih proteza ako nas posjete pacijenti bez zuba.

Izdelki Gengigel

Dostupno u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.

Gengigel
close