Pravilna upotreba četkice za zube

 Mirjam Škorjanc

Mirjam Škorjanc

Bez obzira na vrstu četkice za zube važan je redovit i pravilan način četkanja. Baš je u tome razlika između obične i električne četkice za zube.

Iako četkica za zube više nije dovoljna za održavanje zdravih desni, a time i zdravih zuba, bez nje jednostavno ne ide kad je u pitanju oralna higijena. S razvojem područja oralne higijene za održavanje zdravih zuba potrebna su i druga pomagala (zubni konac i međuzubne četkice) koja u kombinaciji s redovitim posjetima stomatologu osiguravaju ne samo zdravlje zuba već prvenstveno desni. Bez zdravih desni nema ni zdravih zuba

Koju četkicu kupiti – električnu ili običnu?

Danas na tržištu postoji raznovrsna ponuda četkica za zube. Svaka četkica za zube ima svoje značajke. Četkice za zube ispunjavaju svoju svrhu tek kada pažljivo uvažavamo njihove značajke. Različitih su oblika, veličina, s umjetnim ili prirodnim vlaknima. Obične četkice za zube jednako su učinkovite kao i električne četkice za zube.

Bez obzira na vrstu četkice za zube važan je redovit i pravilan način četkanja. Baš je u tome razlika između obične i električne četkice za zube. Kod obične četkice za zube pravilan način četkanja ovisi o našem zanimanju i volji. Četkicu morate ručno pomicati. A kod električne četkice za zube pomicanje glave već je postavljeno kako bi se optimalno postigli dovoljni i pravilni pokreti. Ručno se može postići 360 pokreta u minuti, a električnom četkicom između 2.000 i 10.000 pokreta u minuti.

Za najbolju učinkovitost savjetuje se kombinacija obiju četkica za zube. Običnu četkicu za zube najbolje je koristiti ujutro i tijekom dana, a električnu navečer, naravno, uz upotrebu ostalih pomagala za oralnu higijenu.   

Značajke dobre četkice za zube

Nekada se smatralo da četkica za zube mora imati tvrda vlakna kako bi dobro očistila zube. Smatralo se da što su vlakna tvrđa, više nečistoća uklone sa zuba. Danas više nije tako, stoga ćete takvu četkicu teško naći u prodavaonici. Vlakna ne smiju biti pretvrda jer ih koristimo i za masiranje desni.

Kvalitetna četkica za zube mora imati:

  • prikladno malu glavu
  • dršku koja omogućuje dobar obuhvat i
  • zaobljena vlakna.

Najprikladnija je četkica s gušćim i tanjim vlaknima. Preporučuje se da su vlakna umjetna jer su bolja za održavanje.

Pravilna njega četkice za zube

Da, četkicu za zube također moramo pravilno njegovati kako bi ispunila svoju svrhu. Nakon svakog pranja zuba četkicu za zube treba temeljito isprati vodom i osušiti na zraku. Običnu četkicu za zube i glavu električne četkice za zube treba mijenjati svakih mjesec i pol dana. Međutim, kada prebolite virusnu ili bakterijsku infekciju/bolest, četkicu za zube morate odmah zamijeniti.

Neke električne četkice za zube imaju takozvani ultraljubičasti (UV) čistač za dezinfekciju glave ili produžetka električne četkice za zube odmah nakon bolesti.

Tehnike čišćenja zuba i desni

Kako bismo obuhvatili sve površine zuba, zube treba čistiti sistematski koristeći, ako je moguće, obje četkice za zube. Kod obične četkice za zube moramo tome posvetiti još više pažnje kako bismo postigli isti, uravnotežen broj poteza na svim zubima. To uz malo volje možemo postići pomoću dviju tehnika čišćenja zuba koje se primjenjuju pri upotrebi obične četkice za zube: vertikalna tehnika četkanja zuba i kružna ili Bassova tehnika četkanja zuba.

U vertikalnoj tehnici četkicom za zube radimo 8 do 10 poteza u smjeru rasta zuba, tj. od desni prema vrhu zuba. Međutim, ovom tehnikom četkanja zuba ne možete očistiti mjesta sa zubnim plakom, odnosno zubne i paradontalne džepove (područja između desni i zuba).

Korištenjem kružne ili Bassove tehnike četkanja zuba također se čiste zubni džepovi u vanjskim i unutarnjim dijelovima čeljusti; za čišćenje zubnih džepova između zuba koriste se zubni konac i međuzubne (interdentalne) četkice. Četkicu za zube stavite na desni pod kutom od 45 stupnjeva. Laganim i kružnim pokretima četkicu vodite uz zubni luk. Posebnu pažnju i brigu morate posvetiti kutnjacima i griznim površinama zuba (gornji dijelovi zuba). Kutnjaci su zubi na bočnoj strani čeljusti koji su namijenjeni usitnjavanju i mljevenju hrane.

Što je s pastom za zube?

Za razliku od prikaza u nekim reklamama za djelotvorno čišćenje zuba dovoljna je količina zubne paste veličine zrna graška na četkici za zube. U pasti za zube važan je sadržaj abrazivnih sredstava čije bi čestice trebale biti mekše od cakline. Važno je da te čestice prilikom četkanja zuba ne oštete caklinu. Zubne paste sa sadržajem fluora imaju znanstveno dokazan pozitivan učinak u sprječavanju karijesa (raspadanje ili truljenje zuba).

Izdelki Gengigel

Dostupno u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.

Gengigel
close