Parodontitis – napad na zube i imunološki sustav

 doc. dr. Peter Solar

doc. dr. Peter Solar

Poznata bolest parodontalnoga tkiva ne uzrokuje samo gubitak zuba već djeluje i na imunološki sustav.

Poznata bolest parodontalnoga tkiva ne uzrokuje samo gubitak zuba već djeluje i na imunološki sustav. Naime, parodontitis koji uzrokuju bakterije u ustima uvelike utječe na zdravlje čitavog organizma i povećava rizik od moždanog udara, srčanog infarkta, oštećenja bubrega i preranoga porođaja kod trudnica. Stoga su pri nastanku rana i ožiljaka u usnoj šupljini pravilna njega te upotreba odgovarajućih protuupalnih pripravaka iznimno važne za zdravlje zuba i imunološkog sustava u cjelini, naglašava poznati bečki stomatolog doc. ddr. sc. Peter Solar, dr. dent. med.

Ne boli, ne uzrokuje uvijek krvarenje desni i ne, to nije jedini mogući uzrok lošeg zadaha iz usta. Međutim, parodontitis je ipak opasna infekcija parodontalnoga tkiva koja je u velikoj većini slučajeva odgovorna za gubitak zuba. Praznina između kosti i zubnog korijena odlično je uzgajalište vrlo agresivnih bakterija koje čvrsto prianjaju uz vrat zuba na mjestu gdje se zubna kruna izdiže iz upaljene desni. Parodontitis je vrlo podmukla bolest koja se javlja kod 60 do 80 posto ljudi starijih od 40 godina. "Parodontitis je bolest koja prvenstveno pogađa usta, a u ustima imamo nevjerojatan broj krvnih žila, stoga bakterije iz usta mogu ući u krvne žile i prouzročiti upalu krvnih žila po čitavome tijelu. Krvne žile u ustima, srčane i krvne žile u plućima djeluju kao krvne žile u maternici, tako da parodontitis pogađa cijelo tijelo. Ako bakterije iz usta uđu u krvotok i tkiva, može doći do razmjene bolesti, a osim toga povećava se i rizik od moždanog udara. Međutim, povećava se i rizik od srčanog infarkta, oštećenja bubrega i prijevremenog porođaja kod trudnica“, objasnio je ddr. Solar na sastanku u Beču.

Oticanje, crvenilo i krvarenje desni

Upalu desni (gingivitis) i parodontalnih tkiva (parodontitis) uglavnom uzrokuju bakterije koje se nakupljaju u zubnim naslagama (plaku), a koje su rezultat nepravilne njege zuba i nedostatne zubne higijene. Ako zubne naslage (plak) ne uklanjamo redovito, bakterije u njima stvaraju tvari štetne za desni. Upalni procesi u početku se očituju kao oteklina, crvenilo i krvarenje desni, ali kasnije prodiru dublje i uzrokuju bolest zubnih jamica, a ona nastavlja s uništavanjem vezivnog tkiva i čeljusne kosti, što može uzrokovati ispadanje zuba.

Zdrave desni ne krvare

»Zdrave desni ne krvare«, naglašava ddr. Solar. »Nikad. Možete gristi jabuku, prati zube, kod stomatologa vam mogu uzeti otisak zuba, ali zdrave desni neće krvariti. Međutim, svako krvarenje nije uvijek znak parodontitisa. To može biti i infekcija desni, takozvani gingivitis, koji može biti prethodnik parodontitisa, ali je reverzibilan – stanje se dakle može popraviti. Parodontitis podrazumijeva i gubitak koštanog tkiva oko zuba, što se nažalost ne može nadoknaditi. Parodontitis uzrokuje nepopravljivu štetu, a gingivitis se može izliječiti. A njihov zajednički simptom je krvarenje desni.

Četkicu za zube upotrebljavajte jednom dnevno, ali temeljito

Najbolja je preventiva za sprječavanje parodontitisa redovito pranje zuba. Kako objašnjava popularni bečki stomatolog, dosljedno i pravilno pranje zuba jednom dnevno dovoljno je za zdrave zube. »Učili su nas da peremo zube dva ili tri puta dnevno, odnosno nakon svakog obroka, ali to nije potrebno! Zube moramo pravilno čistiti jednom u 24 sata. Zašto to govorim? Jer to znamo još od sedamdesetih, osamdesetih godina prošloga stoljeća. Naime, činjenica je da se prvi znakovi upale u ustima pojavljuju najkasnije nakon 24 sata, što znači da se stanice imunološkog sustava sele iz krvnih žila u tkivo i pokušavaju stvoriti red u njemu. Ako redovito čistimo i uklanjamo sve naslage, limfociti neće ući u tkivo jer tamo nema znakova upale i bolest ne napreduje.«

Preventiva – s predanošću protiv zubnih naslaga

Najvažnija je preventivna mjera protiv parodontitisa ili njegova pogoršanja svjesno i strukturirano uklanjanje zubnih naslaga. „Naravno, uklanjanje zubnog plaka nije potrebno samo na vanjskoj strani već na svim stranama zuba i u otvorima između zuba. Svaki zub ima pet površina, a zuba ima barem 28. Dakle, u ustima imamo najmanje 140 površina, a za njihovo pravilno čišćenje potrebno nam je od 6 do 8 minuta. Svaki zub očistimo svjesno. Na prodajnim policama često se mogu naći prevelike četkice za zube pomoću kojih je čišćenje brže, ali to nije u redu. Koristite najmanje četkice za zube koje možete pronaći i njima detaljno četkajte, što će trajati nešto duže, ali će biti učinkovito. Glava četkice za zube mora biti što mekša, četkicu ne koristite uz prejaki pritisak, već je držite vrhovima sa stražnje strane, tek toliko da je držite i da vlakna sprijeda obave svoj posao. Dakle, preporučujem svakodnevno čišćenje električnom četkicom za zube od 6 do 8 minuta bez prekida. Dobra zubna njega i oralna higijena dvaput godišnje gotovo jamče da će vaši zubi ostati zdravi tijekom čitavog životnog vijeka. Uz dobru četkicu za zube za čišćenje međuzubnih prostora potreban je i zubni konac. To je najbolja zaštita zdravlja usne šupljine!«

Hijaluronska kiselina za afte i ranice u ustima

Mnogi pacijenti pitaju ga za savjet trebaju li ispirati usnu šupljinu sredstvom za dezinfekciju, ali ddr. Solar odgovara da to nije potrebno. »Desni imaju nevjerojatnu sposobnost regeneracije i treba ih samo podržavati odgovarajućim sredstvima ako se pojave tegobe. Ako u ustima imate afte ili druge ozljede, jedno je od doista dobrih sredstava hijaluronska kiselina.« To je prirodna tvar koja je fiziološki sastavni dio vezivnog tkiva te pospješuje zacjeljivanje rana i ožiljaka, ublažava otekline i djeluje protuupalno. Medisovi medicinski proizvodi iz linije Gengigel baziraju se na hijaluronskoj kiselini, stoga su prema iskustvu doc. ddr. sc. Petera Solara, dr. dent. med., vrhunska prva pomoć pri pojavi afta i ranica u usnoj šupljini. »U tom se slučaju Gengigel pokazao odličnim jer stvara filtar, štiti ranu, ublažava bolove i potiče zacjeljivanje. To je korisno ako se pojave ozljede ili gingivitis s krvarenjem. Držite Gengigel u ormaru i uvijek ga nosite sa sobom, zajedno s četkicom za zube”, zaključuje zanimljivi sugovornik iz Beča.

Izdelki Gengigel

Dostupno u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.

Gengigel
close