Kako ukloniti zadah iz usta

 Mirjam Škorjanc

Mirjam Škorjanc

Kako bi se zadaha riješili zauvijek, najprije treba otkriti zašto nastaje.

Mnogi se suočavaju sa zadahom iz usta i zbog toga im je često neugodno. Jeste li i vi među njima? Trudite se ukloniti ga, ali ne postižete uspjeh? Kako bi se zadaha riješili zauvijek, najprije treba otkriti zašto nastaje.

Tu ne mislim na onaj jutarnji zadah koji je posve normalan i nestaje s jutarnjim četkanjem zuba i grgljanjem vodice za usta. Ni na onaj koji nastaje zbog praznoga želuca, kad smo dugo bez obroka, možda još u kombinaciji sa stresom, naporima, nakon niza ispijenih kava, ili na zadah koji nastaje zbog određene hrane, npr. luka, češnjaka, jako začinjene i teške hrane. Te male tegobe brzo se mogu ukloniti temeljitim četkanjem i vodicom za usta.

Zubni kamenac čest je krivac za zadah. Ako se zadah ne može ukloniti jednostavnim metodama, njegov izvor najčešće je u lošoj higijeni usne šupljine. I opet smo kod zubnog kamenca. Kada zube ne četkamo redovito i pravilno, dan za danom nakupljaju se nove zubne naslage (plak), neprestano se mineraliziraju i stvaraju zubni kamenac. Kao što smo već pisali, zubne naslage gojilište su štetnih bakterija. Dok su zubne naslage još meke, bakterije su prisutne samo na zubima i redovitim četkanjem mogu se brzo odstraniti. Kada međutim mineraliziraju u zubni kamenac i on počne prodirati pokraj zuba u desni, bakterije počnu prodirati u krv.

U ustima nastaje opasno stanje; zadah je »najmanja« posljedica, ali ipak vrlo ozbiljno upozorenje. Kad se zbog zubnoga kamenca poveća zubni džep i desni se počnu odvajati od zuba, prije ili kasnije počinje prodor bakterija u zub. Nije nužno da će vas zubi boljeti, odnosno, pravilnije, zubna pulpa (meko tkivo prožeto živčanim vlaknima) kad vam počne zaudarati iz usta. Kad su desni upaljene, javlja se i zadah. Kod upaljenih desni možete upotrijebiti Gengigel gel, koji ublažava upalu i pomaže u regeneraciji ozlijeđenog tkiva.

Upala zuba ili otpala plomba također mogu prouzročiti zadah iz usta

Uzrok zadaha može biti upala samo jednog zuba ili jedna otpala plomba, ali je stanje u ustima puno lošije. Upala u ustima nije sinkrona, ali nastaje postupno, na jednome dijelu ranije, a na drugome kasnije. Stoga desni na jednome dijelu mogu biti više upaljene, a na drugome manje. Kada se parodontalna bolest razvije u napredovalu fazu, desni su kod svih zuba jako upaljene. Bez četkanja zuba, koje međutim u toj fazi ne može izliječiti parodontalnu bolest, zadah postaje čovjekov stalni pratitelj.

Drugi uzroci zadaha iz usta

Ako je vaša usna šupljina zdrava, možda uzroci zadaha potječu iz probavnog sustava. Tegobe mogu započeti tijekom upale sinusa ili grla, a problematične su i razne bakterije u želucu ili crijevima te usporen rad crijeva – zbog čega hrana trune, što je posljedično izvor energije za crijevne bakterije – ili poremećena ravnoteža dobrih bakterija u crijevima.

Posljedice nepravilne higijene mogu biti zastrašujuće

Zastrašujuća je činjenica koliko milijuna štetnih bakterija čovjek posve nepotrebno pušta u svoj organizam. Zanemarivanjem pravilne i svakodnevne higijene usne šupljine čovjek se izlaže riziku od niza opasnih ili neugodnih bolesti i stanja kao što su srčani infarkt, moždani udar, plućne bolesti, glavobolja, prerani porođaj i manja porođajna težina novorođenčeta te oslabljen imunološki sustav. 

Savjeti

Bez obzira na uzrok zadaha zdrava higijena usne šupljine – dakle redovito i pravilno četkanje, čišćenje zubnim koncem, upotreba međuzubne četkice i vodice za usta – prvi je korak do svježega daha. U drugom koraku slijede redoviti pregledi kod zubara i oralnog higijeničara. Ako potvrde da je vaša usna šupljina posve zdrava i dobro se brinete za higijenu, uzroke treba tražiti drugdje, dublje, u probavnom sustavu.

Izdelki Gengigel

Dostupno u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.

Gengigel
close